RB-special Eindejaarstips 2022

Het jaar 2022 is bijna voorbij, nog een paar weken en we zitten in 2023. Als ondernemer, maar ook als particulier, heb je richting het einde van het jaar nog mogelijkheden om je fiscale positie bij te sturen. Hiervoor heeft het RB weer de eindejaarstips opgesteld. Deze wil ik graag met je delen. Heb je vragen naar aanleiding van deze tips, neem gerust contact met mij op. Ik kijk graag met je mee.

Onderstaand een paar tips uitgelicht:

Alle ondernemers

Wellicht heb je dit jaar al investeringen gedaan, maar is het totale bedrag onder de € 2.400 gebleven? Dan kan het interessant zijn om in nog een bedrijfsmiddel te investeren zodat je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28% kan claimen waardoor je minder belasting gaat betalen.

IB-ondernemers

Wil je dit jaar je oudedagsreserve opbouwen door een bedrag toe te voegen? Ga dan na of je ondernemingsvermogen eind 2022 tenminste gelijk zal zijn aan je oudedagsreserve per 31 december 2021 plus de verwachte toevoeging over 2022. Als dit niet zo is, kun je nog maatregelen treffen om je ondernemingsvermogen te verhogen door bijvoorbeeld een privé storting te doen. 2022 is wel het laatste jaar dat fiscale oudedagsreserve gevormd kan worden. Hierna is de lijfrente aftrek nog mogelijk.

Particulier

Het kan voordelig zijn om nu je hypotheekrente (6 maanden) vooruit te betalen voor 2023. In 2022 heb je dan nog een renteaftrek tegen een tarief van maximaal 40%, in 2023 is dat 36,93%. Vraag je hypotheekverstrekker of het mogelijk is om je hypotheekrente vooruit te betalen en hieraan mee wilt werken.

Om de eindejaarstips op uw gemak na te lezen, download u deze via deze link.

Omslag van de RB Eindejaars special 2022

RB-special Eindejaarstips 2022

Bron: Register Belastingadviseurs (© 2022 – Disclaimer)


Geef een reactie